Egenavgift

Egenavgift

Om du driver en enskild firma ska du själv betala in både din preliminärskatt och dina sociala avgifter (egenavgift). Är du anställd så är det din arbetsgivare som gör detta, men som egenföretagare måste du alltså göra det själv. Egenavgifter och sociala avgifter är samma sak och det handlar helt enkelt om de socialavgifter som du som företagare betalar in till staten varje månad.

Vad ingår i egenavgiften?

I det som kallas för egenavgift så är det många delar som ingår, exempelvis ålderspension, sjukförsäkring, föräldraförsäkring, a-kassa och arbetsskada. Som egenföretagare bidrar du alltså med en viss del av det du tjänar till att finansiera det svenska välfärdssystemet, precis som de anställda gör. Exakt hur stor egenavgift du betalar beräknas procentuellt utifrån hur mycket du tjänar i ditt företag. Avgiften varierar också från år till år. 2011 var egenavgift på 28,97 procent för de flesta företagare med enskild firma. 

Prova Avdragstipsen Gratis

Du kan prova 5 nummer av nyhetsbrevet Dina avdrag gratis och du kan avsluta provprenumerationen när du vill, med ett klick.Ange din e-postadress:Länkar
Ansvar enskild firma    Egenavgift    Enskild firma starta    f skatt sedel    
index    Kontoplan enskild firma    Leasingbil enskild firma    Preliminär skatt    
Skattekontot    Vad är f skatt